marți, 9 octombrie 2012

„Povestea noastră de succes”... continuă


„Studiul e ușor pentru cine are timp și este o muncă plăcută, când e singura noastră preocupare. Dar, când te închini studiului după oboseala unei munci grele, după o zi de lucru, înseamnă că faci o sforțare minunată, un act de curaj.” – Anatole France

Consecventă armonizării activității sale cu ultimele tendințe, dar pentru a fi în ton cu limbajul modern am putea spune și trend-uri europene, Casa Corpului Didactic a județului Bistrița-Năsăud continuă stimularea învățării limbilor străine de către adulți, atât cadre didactice din învățământul preuniversitar cât și adulți din afara sistemului de învățământ.
În urmă cu doi ani începea o frumoasă poveste apărută din entuziasmul unor adulți care, indiferent de vârstă sau pregătire profesională, s-au înscris la „Cursurile de inițiere în limba engleză pentru adulți” inițiate și organizate la sediul CCDBN.

Inițial s-a format o primă grupă de douăzeci de cursanți la care, după numai trei luni, s-a adăugat o a doua grupă care a studiat intensiv materia, astfel încât în vacanța de vară ambele grupe (grupele 1 și 2) au absolvit „anul școlar”, curriculumul cuprinzând 80 de ore repartizate câte 2 ore/ săptămână timp de zece luni pentru fiecare grupă.

În condițiile resurselor bugetar-financiare reduse, cheltuielile aferente au fost suportate din taxa de participare achitată de cursanți, chiar și așa interesul deosebit determinând ca numărul cursanților să depășească numărul programat inițial de 15 cursanți/ grupă.
Prin îmbinarea diverselor metode, cursanții au fost introduși treptat în tainele limbii engleze, într-un mod interactiv, aceștia studiind cu reală plăcere tot ce este legat de universul limbii engleze: de la fonetică, vocabular și gramatică până la cântece, colinde și obiceiuri legate de sărbătorile tradiționale britanice și americane.

Ecoul pozitiv al activităților din primele două grupe a dus la înființarea celei de a treia grupe de cursanți care a fost inițiată în septembrie 2011, în timp ce cursanții primelor două grupe și-au exprimat dorința de a continua studiul limbii engleze pe un nivel superior, astfel încât tot în septembrie 2011 a fost inițiată grupa de nivel intermediar.
Cursul „Five o’clock tea” pentru începători a fost astfel continuat cu manualul „We love English” pentru nivel intermediar și, după finalizarea celor 80 de ore ale fiecărui program, cele două grupe (grupele 3 și 4) și-au exprimat intenția de a continua studiul și în anul școlar următor.


Mai mult decât atât, cursanții s-au implicat în mod creativ în diverse activități suplimentare:

  • participarea la un concert la Sinagogă susținut de o pianistă japoneză vorbitoare de limba engleză unde cursanții și-au aplicat cunoștințele de limba engleză;
  • o vizită la Căminul de bătrâni pentru a împărtăși câte ceva din spiritul Crăciunului și celor de acolo;
  • o expoziție cu lucrările cursanților executate de-a lungul „anului școlar” cu ocazia punctării diverselor sărbători specifice civilizației anglo-americane;
  • un carnaval al măștilor de Halloween în timpul unei excursii tematice;
  • o plimbare cu sania – chiar fiind Valentine’s Day – în completarea unui program artistic denumit „Dansuri și costume medievale”, realizate în timpul unei alte excursii.

Deja devenită tradiție, începerea anului școlar la CCD BN este anunțată de lansarea cursului de engleză, într-o triplă formație anul acesta școlar (2012-2013): nivelul „beginners” (începători), nivelul „intermediate” (intermediari) și, un succes al perseverenței și dorinței de studiu, nivelul „advanced” (avansați) inițiat la dorința și cererea cursanților care au absolvit nivelul intermediar.

Metodele de predare interactive, cu accent pe dezvoltarea vocabularului și pe conversație, precum și atmosfera plăcută „la un ceai englezesc” au avut un rol esențial în susținerea coeziunii grupului și a implicării colective în diverse activități și i-au făcut pe cursanți să participe cu același entuziasm la ora săptămânală de „English”, chiar dacă „studenții” – pentru că așa se numește în engleză orice cursant – vin la curs după o zi obositoare de muncă.
Întâlnirea săptămânală la „ora de engleză” este și un motiv de socializare și de cunoaștere reciprocă de către cursanți, bucuria evenimentelor private fiind împărtășită și colegilor de grupă, atmosfera plăcută nepunând în umbră seriozitatea studiului, care rămâne „emblema” acestui curs.

Casa Corpului Didactic a ieșit astfel în întâmpinarea cerințelor unui învățământ la standarde europene oferind condiții de învățare pe tot parcursul vieții – acel „lifelong learning” – pentru fiecare adult care dorește să își dezvolte competențele necesare adaptării în cadrul unei societăți bazate pe cunoaștere, cu referire mai ales la folosirea calculatorului și navigarea pe internet, care ridică problema cunoașterii unei limbi străine – în special a limbii engleze – și, deci, a competențelor lingvistice de bază.

profesor metodist Elena Egreta Marc,
Casa Corpului Didactic a județului Bistrița-Năsăud

Un comentariu:

  1. Oltita Varvari - Patricia from 5- beginners11 octombrie 2012, 12:28

    Surpisingly many pictures from our classes, in which we were caught in our most studious poses. Good luck in your activity!

    RăspundețiȘtergere