marți, 30 aprilie 2013

Noaptea Bibliotecilor Româneşti la CCD


Sub egida Asociaţiei Bibliotecarilor din România s-a lansat anul acesta Noaptea Bibliotecilor Româneşti. În cadrul acestei manifestări, filiala ABR Bistrița-Năsăud a organizat la Casa Corpului Didactic o adevărată sărbătoare a cărții și a lecturii. Astfel, în noaptea de marți spre miercuri porțile bibliotecii au fost larg deschise spre a primi cu aceeași dragoste pe micii și marii ei cititori.

Evenimentul a avut ca scop să pună biblioteca şi pe utilizatorii acesteia împreună, să crească vizibilitatea bibliotecii în societate și să o revalorizeze. Au fost invitați scriitori, bibliotecari, cadre didactice, elevi, părinți și bunici.
Bibliotecarii au fost întâmpinați cu felicitări din partea colegei de breaslă, bibliotecara CCD Margareta Pop și cu îndemnul de a nu se lăsa copleșiți de greutăți și a găsi soluții eficiente pentru servirea utilizatorilor și a interesului școlii românești cu devotament și profesionalism.
Invitaţii au primit în dar de la organizatori câte o floricică și câte un fluturaș din coşul cu maxime despre carte, pe care le-au prins în piept cu mare drag. Şi cei mici (elevi de la Școlile Gimnaziale „Lucian Blaga”, „Avram Iancu” și „Ștefan cel Mare”) şi cei mari (poeta-pictoriță-bibliotecar Victoria Fătu Nalațiu, poetul Dan Șomfălean) au recitat poezii dedicate cărții, bibliotecii si pasiunii pentru lectură. Domnul scriitor Olimpiu Nușfelean a subliniat necesitatea îndrumării lecturii și faptul că orice efort depus în vederea însușirii unei culturi vaste și temeinice este o datorie pentru toți cei ce activează în plan cultural, dar mai ales pentru cadrele didactice și bibliotecari. Cei prezenţi la festivitate au discutat despre istoria cărții și a bibliotecii, au prezentat scurte texte în proză și versuri referitoare la bibliotecă și bibliotecarii dedicați acesteia. Elevii cercului literar de la Palatul Copiilor, coordonat de profesoara Ionela Silvia Nușfelean, au avut un dialog cu bibliotecarii pe care i-au întrebat despre profesiune, despre ceea ce citeau în copilărie, despre ce s-ar face dacă nu ar exista cărțile și au oferit în dar fiecărui bibliotecar câte o pereche de aripi confecționate din hârtie, cu creația elevei Alexia Bodea, clasa a II-a, de la Palatul Copiilor Bistrița.
Îngerul bibliotecii
„Deschid ușa-ncetișor... Văd un chip de înger lucrând... Aranja comorile de povești și poezii... Ce să crezi? Acel înger era... bibliotecarul, care muncește și de ziua sa.
Am început să-i spun cu voce glazurată:
– La mulți ani! Sunteți un om deosebit! Dumneavoastră sunteți un înger! Dacă nu ați fi, nu am putea împrumuta nici o comoară!”
Programul a continuat cu prezentarea cărții „Tainele copilăriei”, autor Victoria Fătu Nalațiu, poeme haiku și tanka, din care poeta a recitat câteva poezii, mărturisind celor prezenți clipe din inspirația poetică.
Despre bibliotecă, carte și visul acesteia de a ajunge în lumina ochilor, și sufletul utilizatorilor a vorbit în încheiere Margareta Pop, reînnoind invitația celor prezenți de reîntoarcere cu drag și dor în acest mirific paradis.

ALBUMUL
Noaptea bibliotecilor - 23.04.2013


Bibliotecar Margareta POP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu