miercuri, 23 noiembrie 2011

Lansare de carte la CCD: „We love English” – Intermediate student’s book

„Dacă există o carte pe care vrei să o citeşti, dar nu a fost încă scrisă,
 înseamnă că trebuie să o scrii tu însuţi”
 – Tony Morrison

Orice lansare de carte este o victorie a cărţii, considerată în zilele noastre uşor desuetă, în faţa mass-media şi a internetului care, deşi necesare în limite rezonabile, tind să ne acapareze atenţia şi timpul, timp atât de preţios care se vrea împărtăşit în egală măsură preocupărilor zilnice şi cititului.
Şi, cum în era calculatorului şi a circulaţiei internaţionale mult extinse, limba engleză a devenit mijloc de comunicare aproape peste tot în lume, tineri sau vârstnici, indiferent de domeniul în care activează se văd aproape nevoiţi să studieze această limbă, dacă vor să facă faţă cu succes provocărilor societăţii moderne.
Apariţia unui manual pentru adulţii care doresc să studieze limba engleză era absolut necesară, în condiţiile în care cursurile de limba engleză pentru adulţi se desfăşoară încă din octombrie 2010 la Casa Corpului Didactic a judeţului Bistriţa-Năsăud, iar manualele existente se adresează elevilor care studiază din clasa a II a până în clasa a XII a, deci au mulţi ani la dispoziţie pentru a studia o limbă străină. Altfel stau lucrurile în cazul adulţilor care trebuie să asimileze foarte multe cunoştinţe într-un timp relativ scurt, ţinând cont, bineînţeles, de specificul învăţării la vârsta adultă.
Dacă în anul şcolar 2010-2011 primele două grupe de „studenţi” adulţi au început studiul limbii engleze pentru începători după manualul „Five o’clock tea” – English for beginners, în anul şcolar 2011-2012 cursanţii care au absolvit primul an de studiu au dorit să continue studiul limbii engleze, deci a apărut ca o necesitate continuarea manualului cu al doilea volum „We love English” – Intermediate student’s book.
Lansarea de carte a avut loc în cadrul activităţilor „Un cititor, o carte, o bibliotecă”, din secţiunea „Parteneriate, proiecte şi programe educaţionale” ale Ofertei de programe de formare continuă, proiecte şi activităţi pe anul şcolar 2011-2012 a Casei Corpului Didactic, organizate de doamna Margareta Pop, bibliotecar CCD BN, împreună cu autoarea manualului, prof. Elena Egreta Marc.
În deschidere a vorbit doamna Margareta Pop, „Miss Margaret” după numele englezesc al doamnei care, în dubla sa calitate, de bibliotecar şi cursant, a avut o intervenţie „de suflet”, subliniind importanţa cursului de engleză şi eforturile depuse pentru ca acesta să fie un curs apreciat de către toţi cei implicaţi.
Printre invitaţi s-au aflat dl prof. Mircea Seleuşan, inspector de limbi moderne al ISJ BN, dl prof. Ioan Leon Naroşi, directorul CCD BN, „echipa CCD”, cursanţii din anul I şi II de studiu care participă la cursul de limba engleză „Five o’clock tea” desfăşurat la CCD, dar şi prietenii autoarei manualului, prof. Elena Egreta Marc.
Din partea cursanţilor au luat cuvântul doamna ing. Maria Dumitru, Miss Mary, şi doamna jurist Georgeta Săliştean, Miss Grace, „studente” la cursul de engleză care, într-un mod original şi în deplină armonie cu atmosfera de la curs, au salutat invitaţii şi s-au prezentat în limba engleză, aşa cum îi stă bine unui adevărat “student” al cursului „Five o ‘clock tea”, şi au amintit momentele deosebite trăite de-a lungul anului trecut şcolar cu ocazia diferitelor evenimente, valorificând în mod creativ tradiţiile şi sărbătorile, fie că a fost vorba de tradiţiile din cultura anglo-saxonă sau de sărbătorirea zilelor de naştere ale cursanţilor, într-o atmosferă caldă, atât de apreciată de toţi cursanţii.
În continuare au luat cuvântul dl. prof. Ioan Leon Naroşi, directorul Casei Corpului Didactic Bistriţa-Năsăud, precum şi profesorii metodişti, dl. Ioan Ioja, dl. Olimpiu Nuşfelean, şi d-na Maria Apăvăloae, care au subliniat, în intervenţiile avute, importanţa studiului limbilor străine şi a creării propriilor instrumente de lucru pentru adaptarea conţinuturilor la grupul ţintă care beneficiază de manualul editat.
Atmosfera de sinceră apreciere şi caldă prietenie dintre studenţi şi profesor, într-o frumoasă comuniune de idei şi speranţe, în prezenţa distinşilor invitaţi, a reprezentat un adevărat „moment de suflet”şi a întărit convingerea că, dincolo de competenţele lingvistice dezvoltate cursanţilor, cel mai important lucru care rămâne este plăcerea de a studia împreună şi entuziasmul pentru valorile culturale.

Prof. Elena Egreta Marc, metodist
Casa Corpului Didactic a judeţului Bistriţa-Năsăud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu