vineri, 19 decembrie 2014

„Ziua minorităților naționale – valorizarea tradițiilor și obiceiurilor specifice sărbătorilor de Crăciun” – workshop

„Frumusețea cosmosului este dată nu numai de unitatea în varietate, ci și de varietatea în unitate.” – Umberto Eco

Multiculturalitatea este o realitate de necontestat în întreaga lume, deci și în Europa și în România, o realitate care trebuie nu numai acceptată ci și adoptată și implementată în viața de zi cu zi, sub forma comunicării interculturale. Dacă multiculturalitatea presupune recunoaşterea pluralismului şi a varietăţii culturale, a identităţii culturale a oricăror minorităţi, interculturalitatea presupune interacționarea diferitelor culturi. În Uniunea Europeană se pune un accent deosebit pe recunoaşterea reciprocă de valori, pe cultivarea unui spirit de dialog, pe comunicare şi colaborare între diverse culturi existente – ceea ce înseamnă deplasarea de la multiculturalitate la interculturalitate și transformarea societății într-una interculturală în care etniile interacţionează permanent.

Pe data de 18 Decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase – ca document internaţional ce oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanţa prin promovarea zilei de 18 Decembrie ca zi a minorităţilor naţionale. România s-a raliat acestui context internaţional prin oficializarea acestei zile și astfel ziua de 18 Decembrie a fost declarată Ziua Minorităţilor Naţionale din România, prin Hotărâre de Guvern în 1998.

De-a lungul timpului, o serie de manifestări organizate cu ocazia acestei zile au reflectat diversitatea socio-culturală cu care etniile minoritare însufleţesc şi completează tradiţiile şi cultura românească, oferind în acelaşi timp o privire de ansamblu asupra răspândirii diferitelor minorităţi pe teritoriul României şi asupra modului în care tradiţiile minorităţilor şi ale majorităţii s-au influenţat reciproc în decursul anilor de existenţă în comun.

În România trăiesc alături de comunitățile de români diferite alte comunități etnice, cu tradiții culturale, lingvistice și religioase specifice. Regiunile cu cea mai mare diversitate etnică din România sunt Transilvania, Banatul, Bucovina și Dobrogea, zonele cu diversitatea etnică cea mai redusă fiind Oltenia și Moldova. La recensământul populației din 2011, 10,5% din populația României avea altă etnie decât cea română, iar 9% din populație avea altă limbă maternă decât limba română. Grupurile etnice care au în componența lor mai mult de 1000 de persoane sunt grupurile etnice formate din: maghiari/ secui, romi, ucraineni, germani (sași, șvabi), ruși-lipoveni, turci, tătari, sârbi, bulgari, slovaci, croați, greci, albanezi, evrei, cehi, polonezi, italieni, chinezi, armeni, ceangăi și alții.
Ziua minorităților naționale a fost sărbătorită și în unitățile școlare din județul nostru, iar Casa Corpului Didactic a punctat această zi printr-un workshop la care au participat cadre didactice din diferite unități școlare, profesori de religie, limbi moderne, dar și de fizică și chimie, precum și cursanți de la Cursul de inițiere în limba engleză pentru adulți. Au fost punctate obiceiurile și tradițiile specifice sărbătorilor de Crăciun, după care s-au cântat colinde în limba română, maghiară, germană, italiană, franceză și engleză.

Crăciun fericit!
Merry Christmas!
Joyeux Noël!
Buon Natale!
Frohe Weihnachten!
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

Prof. metodist Elena Egreta MARC
CCD Bistrița-Năsăud
Ziua minorităților naționale - 17 decembrie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu