miercuri, 1 iunie 2011

Şcoala românească între provocări şi certitudini

„Şcoala trebuie să te înveţe a fi propriul tău dascăl, cel mai bun şi cel mai aspru.”
Nicolae Iorga

Ca promotor al inovaţiei şi al mişcării pentru reformă, Casa Corpului Didactic are un rol esenţial în dezvoltarea profesională şi personală a cadrelor didactice şi a personalului auxiliar din unităţile de învăţământ, dezvoltarea carierei profesionale a acestora fiind un punct important în chiar dezvoltarea învăţământului.
Casa Corpului Didactic a împlinit 40 de ani de existenţă, data de 1 mai 1971 fiind considerată „data înfiinţării”, în urma deciziei nr. 126/ 20 aprilie 1971 a Consiliului Popular al judeţului Bistriţa-Năsăud, decizia fiind dusă la îndeplinire de către Inspectoratul Şcolar Judeţean, chiar dacă presa consemnează data de 25 aprilie 1971 ca dată la care a fost inaugurată activitatea „Casei judeţene a corpului didactic”.
Sub genericul „Şcoala românească între provocări şi certitudini”, săptămâna 16-20 mai 2011 a constituit un „moment” aniversar, aniversare punctată de o serie de evenimente organizate cu această ocazie de către Casa Corpului Didactic şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Astfel, săptămâna a debutat luni, 16 mai 2011, cu organizarea târgului educaţional în centrele metodice Beclean (Colegiul Naţional „Petru Rareş), Sângeorz-Băi (Liceul teoretic „Solomon Haliţă”) şi Năsăud (Colegiul Naţional „George Coşbuc”), unde a avut loc debutul activităţilor proiectului de prezentare a ofertei educaţionale a şcolilor din judeţ.
Marţi, 17 mai 2011, a avut loc un alt eveniment care a subliniat importanţa pentru cadrele didactice a editurii”Nova didactica” a Casei Corpului Didactic, editură la care a apărut şi manualul „Five o’clock tea – English for beginners”, prof. Elena Egreta Marc, pentru cursul „Iniţiere în limba engleză pentru adulţi”, curs inclus în Oferta de Programe de formare continuă, proiecte şi activităţi pentru anul şcolar 2010–2011.


În cadrul programului activităţilor desfăşurate de Casa Corpului Didactic şi Inspectoratul Şcolar Judeţean cu ocazia aniversării a 40 de ani de existenţă, miercuri, 18 mai 2011 a avut loc Simpozionul Naţional cu tema „Rolul învăţământului în promovarea şi dezvoltarea valorilor locale şi naţionale”, desfăşurat la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, care a cuprins 22 de lucrări ştiinţifice.

Joi, 19 mai 2011, pe Pietonalul Bistriţa, a avut loc organizarea târgului educaţional „Preuniversitaria” unde au fost amenajate standurile expoziţionale şi prezentată oferta educaţională de către colegiile naţionale , grupurile şcolare, liceele şi şcolile generale din Centrul metodic Bistriţa. După discursul invitaţilor a avut loc vizitarea standurilor expoziţionale şi apoi s-au desfăşurat concursuri sportive şi momente cultural – artistice susţinute de elevii şcolilor participante.


Vineri, 20 mai 2011, între orele 10:00-12:00, a avut loc în sala de şedinţe a Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud dezbaterea cu tema „Casa Corpului Didactic – o prezenţă importantă în memoria colectivă a şcolii din Bistriţa-Năsăud”, ocazie cu care au vorbit foşti şi actuali directori ai acestei instituţii, rememorând momentele de bucurie dar şi problemele cu care s-au confruntat în decursul celor 40 de ani de existenţă. La finalul mesei rotunde au fost înmânate Diplome de excelenţă celor care au participat prin activitatea lor la creşterea prestigiului Casei Corpului Didactic.


La orele 14:00, la Centrul multicultural Sinagoga Bistriţa, s-a desfăşurat Spectacolul aniversar dedicat acestui moment, spectacol în care ansambluri şi coruri ale elevilor şi cadrelor didactice au încântat audienţa.



Tot vineri, 20 mai 2011, de la orele 16:00, a avut loc vernisajul expoziţiei de artă şi carte în Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, unde au fost expuse lucrările artiştilor – profesori, dar şi cărţile editate de Casa Corpului Didactic prin editura proprie „Nova Didactica”, momentul reprezentând încununarea unei săptămâni aniversare dedicate împlinirii celor 40 de ani de existenţă a unei instituţii de importanţă pentru toate cadrele didactice din judeţ.



Prof. Elena Egreta Marc, metodist
Casa Corpului Didactic a judeţului Bistriţa-Năsăud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu