luni, 5 mai 2014

Noaptea Bibliotecilor Românești – ediția a doua

În cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Bibliotecarilor, Asociația Bibliotecarilor din România și Casa Corpului Didactic Bistrița-Năsăud a organizat a doua ediție a Nopții Bibliotecilor Românești. În paralel cu activitatea de la CCD, evenimentul a fost marcat și de către alți bibliotecari în unități de învățământ din județ.

Urmărindu-se revalorizarea bibliotecilor prin creșterea vizibilității acestora în societate, scopul acestui eveniment a fost aducerea împreună a beneficiarilor și a personalului ce-și desfășoară activitatea în aceste temple de cunoaștere.

Bibliotecile nu mai sunt de multă vreme un lux ci o necesitate. Sensul existenței bibliotecilor este dat de către cititori și nevoile lor de cunoaștere. Continua ignorare a importanței bibliotecilor poate avea efecte dintre cele mai nedorite asupra evoluției societății. În ultimii ani se constată o mai mare înțelegere a autorităților și o mai mare încredere acordată contribuției și rolului bibliotecilor școlare, care alături de activitatea didactică din școală, contribuie la consolidarea deprinderilor de lectură în rândul copiilor și al adolescenților. Este de la sine înţeles rolul esențial al bibliotecii, în general, și al bibliotecii publice și școlare, în mod deosebit, în sprijinirea programelor de dezvoltare a lecturii și de învăţare pe tot parcursul vieţii.

Biblioteca a fost, este și va rămâne un colț de rai, un loc în care poți să te informezi, să înveți, să te dezvolți și să te încarci spiritual. Ea îți oferă posibilitatea ca odată intrat în lumea cărților, să descoperi lucruri, locuri, informații noi și interesante. Pentru mulți biblioteca este oaza lor de liniște și de inspirație.

Evenimentul a fost marcat prin lansarea cărții George-Vasile Rațiu, „VALEA BÂRGĂULUI ÎN ANII 1940-1944”, Editura Charmides, Bistrița, 2013, ediție îngrijită de Mircea Gelu Buta. Au vorbit, despre personalitatea vastă, a profesorului şi scriitorului comemorat, pe lângă domnul prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, care s-a ocupat de editarea cărții şi: doamna Ana Raţiu soția domnului George Vasile Rațiu, domnul Adrian Liviu Mănarcă scriitor și jurnalist, domnul Adrian Onofreiu, doctor în istorie, domnul profesor Titus Wachsmann – Hogiu fost director al CCD, scriitor, doamna Margareta Pop, bibliotecar, domnul profesor Olimpiu Nuşfelean, scriitor. Cu acest prilej s-a organizat şi o expoziţie de carte „In memoriam George Vasile Raţiu”.

Elevii cercului de teatru creativ şi jurnalism de la Palatul Copiilor Bistrița – coordonator profesor Ionela Silvia Nușfelean, au susţinut un microrecital de poezie religioasă, unor texte atribuindu-le şi linie melodică. Noaptea literară a continuat cu un dialog despre lectură, literatură, poezie religioasă, bibliotecă, cartea și elogiul ei, arta creației – întreţinut de scriitorii invitaţi Victoria Fătu-Nalaţiu, Ioan Pintea, Olimpiu Nuşfelean, Virgil Raţiu, Victor Ştir, Menuţ Maximinian, din opera cărora s-au susţinut şi lecturi publice.

Organizarea a tot mai multe astfel de evenimente culturale precum: Noaptea Muzeelor, Nocturna Bibliotecilor acum Noaptea Bibliotecilor Românești, este benefică. Este nevoie de ele, este nevoie de programe menite să atragă publicul către biblioteci, teatre, cinema, operă etc. Fără de ele n-am fi un întreg, nu am evolua ca oameni, am risca să ne pierdem cultura.

Eforturile noastre sunt încununate de succes de fiecare dată când un nou cititor ne calcă pragul, fiecare nou cititor pentru noi fiind un câștig.

Noaptea bibliotecilor 23.04.2014
Margareta POP,
bibliotecar CCD BN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu